1. Home
 2. /
 3. Direktsäljare
 4. /
 5. Bli direktsäljare
Bli direktsäljare

Alla som arbetar med direkthandel har sina alldeles egna anledningar att göra det

En del arbetar målmedvetet med siktet inställt på att göra karriär, andra har det som ett regelbundet extraknäck eller för att uppnå ett kortsiktigt ekonomiskt mål – exempelvis inför en resa eller inför julen. De flesta direktsäljare ser sitt direktsäljande som en inspirerande och utvecklande hobby vid sidan av ett ordinarie arbete eller kanske en föräldraledighet. Gemensamt för alla är den frihet de upplever med att själva bestämma sin arbetstid och sin arbetsinsats.

Olika typer av direktsäljare

Det finns flera olika typer av direktsäljare. Några är inriktade på demonstrationer i hemmet medan andra knackar dörr eller har kommit överens om ett möte i kundens eller någon annans hem. Mötet kan naturligtvis också äga rum någon annanstans, som till exempel på någons arbetsplats om arbetsgivaren är bekväm med det. Säljaren beskriver sin produkt ingående, demonstrerar och låter kunden titta, känna, dofta och prova och ställa frågor.

Hemparty

Hempartyt är kanske den mest kända formen av direkthandel. Vid ett hemparty bjuder värden eller värdinnan hem vänner och bekanta som under informella och trevliga former får titta, känna, klämma, dofta, smaka på och prova produkterna. Det hela sker under ledning av en utbildad direktsäljare.

Nätverk

Andra direktsäljare jobbar med att bygga upp ett nätverk av köpare och säljare där det initiala personliga mötet på olika sätt utvecklas till att direktsäljaren fortsätter rekrytera personer ur sitt nätverk av köpare för att dessa själva ska börja sälja produkterna. Genom att leda och entusiasmera sådana personer kan direktsäljaren skapa ett eget nätverk av säljare och tjäna pengar även på deras försäljning till slutkund.

De vanligaste argumenten för att bli direktsäljare är:

 • Du uppskattar och använder produkterna och vill dela med dig till andra
 • Du kan ha både kort- och långsiktiga ekonomiska mål
 • Du vill ha en extrainkomst
 • Du kan ha direkthandel både som hobby och huvudsyssla
 • Du vill få kontakter och uppmärksamhet
 • Du vill starta egen verksamhet 
 • Du betalar oftast en mycket liten startavgift som direktsäljare
 • Du bestämmer själv din arbetsinsats och dina arbetstider