1. Home
  2. /
  3. Direktsäljare
  4. /
  5. Direktsäljare berättar
Direktsäljare berättar

Det finns många olika anledningar till att man börjar med direktförsäljning

Lyssna till tre röster om personligt entreprenörskap.

Eva, 57

Det var under en längre sjukskrivningsperiod som Eva för första gången kom i kontakt med direkthandelsföretaget och dess produkter. Idag, tre år senare, har hon sedan länge slutat sin anställning som kontorschef och arbetar istället heltid som teamledare med ett 40-tal säljare i sitt team.

– Jag var hos min syster på ett hemparty och gillade både produkterna och sättet som säljaren presenterade verksamheten på. Det verkade så roligt och jag insåg snabbt vilka möjligheter som fanns för den som verkligen vågar satsa, berättar Eva medan hon förbereder inför kvällens visning.

– Nu för tiden håller jag inga egna visningar utan det handlar mest om att coacha mina säljare. Nu ska jag iväg till en ny och hjälpa henne med sin första demonstration. Eva ansvarar för att hennes teammedlemmar är uppdaterade med de senaste produkterna och att de vet hur man bäst använder dem, men för både Eva och direkthandelsföretaget hon arbetar för, handlar teamledarjobbet om mycket mer än så:

– Det är viktigt att mina tjejer och killar mår bra och har roligt, att de känner sig trygga med sig själva, produkterna och sitt arbete, oavsett om de lägger ner en timme eller trettio i veckan på sin verksamhet. Jag vill att de ska växa och känna sig sedda. Behovet av stöd skiljer sig ofta mellan olika säljare. Någon klarar sig praktiskt taget på egna ben medan andra behöver mer stöd. Alla deltar i Evas säljtävlingar och någon får ibland en extra morot för att nå upp till nivåer som de tidigare aldrig trott sig ha kapacitet till.

– En av säljarna är väldigt förtjust i motorsport. Jag lovade honom biljetter, boende och resa till Svenska Rallyt förra året om han nådde upp till ett ganska högt satt mål. Gissa vem som fick hala upp plånboken? skrattar Eva. Eva åker regelbundet på träffar med andra teamledare och förra året fanns hon med bland Topp 10 och fick åka till USA på utbildning tillsammans med kollegor från hela världen.

– Fantastiskt trevligt. Något sådant hade jag aldrig kunnat drömma om för tre år sedan när jag gick här hemma med min värkande rygg. Det här är det bästa jag gjort!

Göran, 22

På anslagstavlan i hallen sitter resebyråns broschyrer uppnålade och Göran berättar entusiastiskt om resan han planerar att göra i höst tillsammans med ett par kompisar.

– Vi börjar med Thailand och fortsätter därifrån och tar det lite som det kommer. Vi vill till Australien också och själv har jag alltid drömt om att få se Nya Zeeland. Jag längtar verkligen! Göran har nyligen avslutat Handelshögskolan och arbetar sedan några månader på ett lokalt bankkontor i kvarteret där han bor. Höstens tjänstledighet är redan godkänd. Göran började tidigt som direktsäljare. Redan under gymnasietiden gjorde han flera kortare sejourer i branschen, oftast till jul och ibland även under somrarna. Det blev välkomna bidrag i kassan och när det började pratas om en jorden runt-resa var det självklart för Göran hur han skulle få ihop pengar till sitt livs äventyr.

– Det är så enkelt. Jag satsar ganska hårt under en period, räknar min förtjänst och bestämmer om jag behöver jobba mer eller inte. Det är bra produkter som är lätta att sälja. Jag har aldrig några partyn utan säljer enbart med hjälp av katalogen direkt till folk jag känner eller kompisars kompisar. Ens personliga nätverk är ofta större än vad man tror.

– Min distriktschef är kanonbra att ha att göra med. Hon vet att jag kommer och går men att jag är seriös och alltid vill göra ett bra jobb, även om mina inhopp sällan varar längre än ett par, tre månader, säger Göran samtidigt som han bläddrar i en reseguide.

– Visste du att det finns 116 häckande fågelarter på Nya Zeeland? Det är ju inte klokt…

Lena, 33

Det var när Lena var hemma med nyfödde sonen Oskar som hon började arbeta som direktsäljare. Ett beslut som hon inte ångrar.

– När man går hemma och är föräldraledig blir man lätt lite utanför och tappar självkänslan. Jag saknade mina arbetskamrater och efter något år var jag riktigt trött på blöjor och välling, berättar Lena. I samband med att hennes väninna hade ett hemparty gjorde Lena slag i saken och anmälde sitt intresse att också få börja sälja.

– Jag såg det som en möjlighet att komma ut och träffa folk på arbetstider som jag själv bestämde. Att det sedan både var roligt och gav mig en liten förtjänst kom som en extra bonus, skrattar hon och rufsar om i Oskars kalufs. Idag har sonen hunnit fylla fyra och Lena är tillbaka på sitt arbete som distriktssköterska sedan länge. Direktsäljandet har hon fortsatt med.

– Jag har ett par demonstrationer i månaden och så säljer jag en del till tidigare kunder som hör av sig och behöver påfyllning. Jag kanske lägger ner tre, fyra timmar i veckan på mitt extraknäck. Det räcker för både mig och familjen och ger en liten guldkant på tillvaron, både rent ekonomiskt och socialt. Vi har väldigt roligt när vi i säljteamet träffas och jag har fått flera nya vänner både i teamet och bland mina kunder. Min teamledare är duktig på att peppa oss och man känner sig alltid uppskattad när man kommer till jobbet som direktsäljare, konstaterar Lena.